Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hund i bilen - Hvad siger loven?

Lovkrav til transport af hunde og andre kæledyr - Sådan skal du forholde dig

Der findes ingen lovkrav når det kommer til transport af hund i bilen i Danmark. Men når hunden går frit i bilen kan det udgøre en stor risiko for dig som fører af bilen, men også de andre passagerer samt hunden. 

Der er ingen regler for hund i bil i Danmark ud over at hunden ikke må kunne genere føreren af bilen. Dette betyder i praktisk at det er politiet som stopper dig der selv kan vurdere om hunden kan genere dig som fører.

For at sikre både dig selv og din hund bedst når i er ude at køre i bil, så anbefaler vi at du sætter hunden i en transporttaske eller en sikkerhedssele. Jeg vil senere i artiklen komme mere ind på de forskellige muligheder.

Du skal være opmærksom på at der kan være andre regler i andre lande, så hvis du rejse uden for Danmark så husk at tjek reglerne i det land du skal besøge da det kan blive dyrt i bøder.

Lov om hund i bil med sikkerhedssele

Der er ingen regler for hvordan en sikkerhedssele skal være eller hvordan den sættes fast. 
Du bør aldrig sætte hunden fast på forsædet da den vil blive ramt af airbaggen hvis der sker et uheld. 

I forhold til seler så er det min erfaring at det er godt for hunden hvis den har en rigtig sikkerhedssele på, da den beskytter mere på brystkassen end de fleste gå seler. Sikkerhedsselen kan sættes fast på 2 måder.
Enten i bilens sikkerhedssele hvor denne klikkes fast som normalt og der påsættes en sikkerhedsline til bilens sikkerhedssele.
Eller ved at bruge en sikkerhedssele klik lås- som ligner den der sidder på bilens egen sikkerhedssele. Begge dele fungere rigtig godt. Du skal være opmærksom på at der ikke findes noget krav om test af sikkerhedsseler til hunde.
Hav altid sikkerhedsselen liggende i bilen så du ikke står og mangler den når du skal ud på tur.

Transportkasse til hund som sikkerhed i bilen

Du kan også vælge at bruge en transport kasse, transport bur når du skal have din hund med. Det har flere fordele at vælge denne løsning, selvom den fylder mere i bilen.
I en transportkasse/ bur vil din hund ofte have god ro, den vil ligge og sov og kan bevæge sig ”Frit” rundt. Transportkassen kan sættes i bagagerummet eller på bagsæde, her vil den ofte kunne spændes fast i sikkerhedsselen, stopper i bagagerummet eller sidde i spænd. Dette giver en ekstra sikkerhed for både dig og din hund.


Hvis din hund bliver køresyg så findes der forskellige produkter som kan hjælpe mod dette fx Adaptil Spray, dette er nemmest at give i en transportkasse da det er et lukket rum.

Regler om hund i bil i varmen

Hvis det er varmt uden for….Ja det behøver ikke at være varmt men bare når solen skinner, så kan der hurtigt blive meget varmt inde i en bil.
Det er ulovligt at sætte sin hund i en varm bil.

Gode råd til når din hund skal sidde i bilen

  1. Parker altid i skyggen
  2. Sørg for frisk luft – Åben mindst 2 vinduer der findes også produkter til at sætte i bagklappen der kan gøre at den holdes åben, når bilen er låst.
  3. Læg en seddel i forruden så folk kan komme i kontakt med dig hvis de ser din hund får det for varmt eller der sker noget kritisk med din hund
  4. Giv din hund adgang til vand, dette kan gøres i en skål eller vandflaske
  5. Sørg for at din hund kan bevæge sig rundt og ikke sidder fastspændt i en sikkerhedssele
  6. Du kan også sætte en ventilator op i bilen som sikre kold luft
  7. Giv hunden en kølemåtte når den sidder i bilen
  8. Lad hunden blive hjemme hvis det ikke er nødvendigt at den kommer med.


Men du bør som udgangs punkt ikke efterlade din hund en bil når det er varmt udendørs fordi at temperaturen på kort tid kan stige rigtig meget og du risiker at din hund dør.
Som tommelfingerregel er at når ude temperaturen er 20-25 grader så vil temperaturen stige meget hurtigt inde i bilen og på 30 min kan temperaturen komme op på 40-45 grader hvilket kan være fatalt.
Test selv, du kan prøve selv at sætte dig ind i en varm bil og se hvor længe du kan blive i bilen (husk at du er en hund og ikke selv kan åbne vinduet eller døren)