Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Valg af klippemaskine og skær

Hvilken klippemaskine skal jeg vælge til min hund?

Trænger hundens pels til at blive klippet? Så er det fristende at prøve kræfter med det selv!

Skal du i gang med at klippe din hund, men er i tvivl om hvilken klippemaskine du skal købe samt hvilken forskel der er på skær og afstandsstykker? Så kan du få hjælp her.

Valg af klippemaskine

Når du skal vælge hvilken klippemaskine du skal købe, skal du først finde ud af hvilket behov du har. Der er nemlig meget forskel på hvordan klippemaskinerne klipper og hvor stor motorkraft de har, for ikke at tale om ergonomien og støjniveauet i klippemaskinerne.

Klip ved hundens øjne og poter

Hvis du skal klippe lidt ved hundens øjne og dens poter, skal du vælge en mindre maskine. Du vil ofte være godt tilfreds med en klipper med batteri eller en lille maskine uden ledning, men hvis du på et tidspunkt skal i gang med større områder eller hvis hunden er meget filtret, så skal du vælge en større maskine.

Jeg skal klippe hele min hund, som er uden filtret pels og ikke har kraftig pels

Hvis din hund ikke har kraftig eller tung pels og du er god til at vedligeholde pelsen, så den er uden filtrering, kan du vælge en hjemmeklippemaskine. De indeholder ofte skær- og afstandsstykker og er en mindre maskine, som ikke kan klare de store omdrejninger. Klipningen går derfor langsomt, da motoren ikke er så kraftig. Trods det, er de en god "startmaskine", som indeholder det meste tilbehør.  Men for at bruge sådan en maskine, er det derfor vigtigt din hunds pels ikke er kraftig.

Jeg vil klippe hele min hund og ønsker en god maskine 

Så kan du med fordel vælge en Andis klippemaskine fx AGC , AGR+, Power Groom eller SMC. Disse maskiner er kraftige og kan klare alle typer pels samt sammenfiltrede hunde og katte.

Hvad er forskellen på skær og afstandsstykker?

Skær er lavet af metal og sidder fast på selve klippemaskinen. Skæret er det som klipper hundens eller kattens pels, og  skærets længde bestemmer, hvor meget pels der bliver tilbage på dyret. Når du klipper, skal du altid køre med hårene, da pelsen ellers bliver kortere end angivet. Størrelsen på skær varierer, nogle kan efterlade op til 19 mm.

Skær findes hos producenten Andis i keramik (creamic) eller i Ultra Edge/AG.

Forskellen på typerne af skær

  • Andis Ceramic: Her er skæret bygget af stål og klippedelen lavet i keramik. Når de to dele arbejder sammen, vil klippemaskinen ikke blive lige så hurtig varm, som et skær der er lavet af 100% stål. Keamikdelen kan ikke slibes, men skal udskiftes, når den bliver sløv.
  • Andis Ultra Edge/AG: her er skæret lavet af metal og med en metal klippedel. Klippedelen kan slibes igen, når den bliver sløv, så den forbliver skarp. Stålskær bliver hurtigere varmt end et keramiskskær.

Afstandsstykker kan være lavet af både plastik, metal eller en kombination af de to materialer. Afstandsstykket sidder ovenpå skæret og giver afstanden fra hud til spids. Med afstandsstykker, kan du klippe hunden i en længere klip, end med et skær.

Forskellen på de forskellige afstandsstykker

  • Plastik: Det billigste afstandsstykke. Det kræver et godt forarbejde, da de ellers bøjer under klipningen eller sidder mere fast i pelsen.
  • Metal: Det dyreste afstandsstykke, men den glider nemmere gennem pelsen, da metallet ikke bøjer. Derfor får du et pænere resultat med dette afstandsstykke.
  • Metal/plastik: Dette er en mellemting mellem plastik og metal. Det er mere afstivet, end plastik og går derfor nemmere gennem pelsen, men er ikke helt så kraftig som metal. Et metal/plastik afstandsstykke er derfor en god mellemvej.

Afstandsstykker findes i flere længder og det længste efterlader 2,5 cm pels.

Hvilken skær skal anvendes, når jeg bruger afstandsstykker?

Du kan anvende skær 10 som ofte følger med maskinen, men hvis du vil have et ekstra godt resultat, og gøre det nemmere, skal du anvende skær 30.
Det er vigtigt, når du anvender afstandsstykker, at hunden er uden filtre i pelsen og er nyvasket samt føntørret i bund, da du ellers kan have problemer med at afstandsstykket ikke går gennem pelsen. Når du klipper, skal du altid klippe med hårretningen, ellers bliver pelsen kortere end det, som afstandsstykket angiver.

Hvilket skær skal jeg anvende til de forskellige hundeklip?

  • Nedklip ved totalt sammenfiltret pels: Anvend skær 15 eller et skær 30. Dette er en meget tæt klipning og du skal passe på du ikke klipper ind i huden på din hund/kat.
  • Tæt klip: Anvend et skær 9 til kroppen og skær 7 til benene. Disse skær kan godt gå gennem enkelte filtre.
  • Terrier klip (også kaldet bamseklip):  Anvend et skær 7 til kroppen og skær 4 til benene. En tæt klipning som er let at holde men med flotte tykke ben.
  • Bamseklip med tyk krop: Anvend et skær 5 til kroppen og et skær 3 til benene.
  • Hvalpeklip: Her anvender du afstandskær for at få en så lang klipning som muligt - fx 2 eller 2,5cm. Du kan også anvende det længste skær fx 3 ¾.

Til alle klipninger kan du, i stedet for skær, anvende afstandsstykker, som giver den samme længde.

Husk, det er meget individuelt hvad man som hundeejer synes er den rigtige længde på skæret. Dog håber vi, at denne lille guide har hjulpet dig med at finde ud af, hvilket skær passer bedst til den klipning, du ønsker til din hund.

Hundens hoved og poter klippes altid med saks.