Hvor meget skal man lege med sin kat?” – er et spørgsmål vi tit bliver stillet. Her er en oversigt over hvorfor og hvordan du skal lege med din kat.

Derfor skal du aktivere din kat

Det er utroligt vigtig at du sørger for din kat bliver aktiveret. Det skal de fordi katte, som ikke bliver stimuleret og aktiveret, vil kede sig og det kan resultere i at de får adfærdsproblemer og/eller blive overvægtige – og så kan de få problemer med hårboller, da de vil bruge mere tid på at slikke sig selv.

Hvis katten får adfærdsproblemer kan det resultere i udadreagerende adfærd, som eksempelvis urinering, kradsning på møbler og ting i hjemmet og overdreven mijaven. Men nogle katte kan også blive mere stille, indelukket og kan helt stoppe med at søge social kontakt.

Leg med din kat og få en kat med færre problemer

Mange katte lever i dag et liv på sofaen og hvor katten kun går ude få timer om dagen, for ofte at ligge ude i solen eller jage efter en fugl – for sjov.

Alle katte, uanset om de er indekatte eller udekatte, har brug for leg og stimulering der bliver i gangsat af os mennesker. Når katten leger bruger den både sin krop og hjerne. Det giver både fysisk og psykisk stimulering og det er super sundt for katten at opleve hver dag. Og du vil opleve at en kat der leger, får færre problemer med overvægt, hårboller og adfærdsproblemer end en kat, som overlades til sig selv det meste af dagen.

Hvis du aldrig har leget med katten før…

Du kommer langt med tålmodighed, når du skal introducere din kat til noget nyt. Hvis du aldrig har leget med din kat før, skal du ikke forvente at katten forstår hvad der skal foregå og du kan risikere at katten ikke virker interesseret i legen til at starte med. Hvis din kat virker uinteresseret, skyldes det at den har brug for lige at se det hele lidt an først.

Hvor meget skal man lege med sin kat? Det kan være svært at sige i starten, for det er ikke altid at katten har lyst til det.

Du må derfor aldrig give op i dit forsøg på at lege med din kat, giv det i stedet et nyt forsøg igen og igen i løbet af de næste par dage. Det kan være en god ide at have lidt forskellige stykker legetøj klar som I kan afprøve. Du kan også prøve at pirre katten lidt med en drillepind eller et stykke kylling i snor. Hvis kattet fortsat ikke viser interesse, kan du prøve at fjerne dens foder, så den bliver lidt sulten. Det kan vække dens jagtinstinkt, og det kan give din kat mere lyst til at blive aktiveret – især hvis der falder lidt af imens i form af kattefoder, eller godbidder.

Hvor længe skal katten aktiveres?

Når du leger med din kat behøver det ikke være i timevis, fordi katten er en hurtig jæger. Hvis katten skulle fange sin egen føde i naturen, bruger katten hele 200 jagtforsøg på én dag, for at kunne fange mus nok til at blive mæt. Alle disse jagtforsøg er med højt aktivitetsniveau, men inden for en kort tidsperiode.

Det er også derfor at katte elsker hurtige bevægelser samt at snige og ligge på lur. Det ligger i dens natur at snige sig ind på sit bytte for at spæne af sted og fange det eller se det slippe væk, for så at prøve igen og igen.

Er der forskel på hvordan jeg leger med en voksen kat og en killing?

Du skal altid tage hensyn til kattens alder, når du vil aktivere den. Ved en ældre kat, bør aktivitetsniveauet være mindre vildt. Så katten laver færre krumspring, der kan resultere i at katten træder forkert eller forstrækker noget. En killing bør du udfordre, men ikke mere end hvad den er klar til, da killinger har svært ved selv at sige stop. Hvis legen bliver for vild kan du risikere at killingen bruger sine muskler forkert og det skal du selvfølgelig undgå, fordi killinger er i vækst og dens muskler og knogler ikke er færdigudviklet.

Vi anbefaler at du leger og aktiverer din kat på forskellige måder gennem hele livet, så du sikrer at katten bedst muligt bliver stimuleret og holdes aktiv.

Hvordan kan jeg lege med min kat?

Drillepinden bør være en fast del af alle kattes legekasse og det er rigtig sjovt at se ens kat fare af sted efter en drillepind med en mus i enden, eller en lang fjerdusk. Uanset hvilken model du har så vil det give katten (og til tider ejeren) en masse god motion.

Når du køber drillepinde til katten kan du med fordel købe nogle forskellige, så der er lidt at vælge imellem. Læg altid drillepinden væk når I ikke leger, for ellers risikerer du at din kat ELSKER drillepinden til døde.

Mus- og fjerlegetøj er også altid et sikkert hit blandt alle katte. I dag kan du finde legetøjsmus i både pels, stof og kunstpels. For at legetøjet skal blive ved med at være interessant er det en god idé med forskellige stykker, du kan skifte med og så  stimulerer det flere af kattens sanser at fange legetøj, som føles forskelligt.

Derudover kan du også få kattelegetøj med chip i. Det helt særlige ved dette legetøj er at den giver en lyd der minder om en mus eller fugl, når den bevæges. Sådan en lyd kan underholde enhver kat helt alene i længere tid af gangen.

Fjerlegetøj er også et herligt kattelegetøj, som vi selvfølgelig fører et stort udvalg af – men da fjer er et skrøbeligt materiale, anbefaler vi at du lægger legetøjet væk, når I ikke leger, ellers er der en stor sandsynlighed for din kat vil ELSKE legetøjet ihjel. Nu er du advaret.

Bolde kender de fleste katteejere og der findes forskellige slags. Du kan få massive bolde, som er tunge og som katten kan bide i uden de går i stykker. Du kan også finde skumgummibolde, som hopper rigtig godt og som katten kan kaste rundt med. Det er utroligt sjovt at se katten lege med sin bold, men igen er det vigtigt at du køber flere forskellige slags bolde så din kat ikke når at blive træt af blodlegen.

Boldene kan også anvendes som aktivering, hvis du lægger dem i kasser som katten så kan hive dem ud igennem, boldene kan også hænges op på kradsetræer for at give dem en anderledes bevægelse og en anderledes og sjovere stimulering til din kat.

Aktivitetslegetøj til katte

Der er de seneste år kommet mange spændende aktivitetslegetøj til katte, da det er påvist at katten, i lige så høj grad som hunden, har brug for at blive mentalt stimuleret. Dette er sket i takt med at katten er blevet vores kæledyr og ikke længer kun er et brugsdyr som skal fange mus. Mange af de katte vi har som kæledyr i dag har aldrig prøvet at fange en mus selv eller ved ikke hvad de skal gøre, hvis de endelig fanger en mus.

Aktivitetslegetøj til katte består ofte af større spil, hvor der er forskellige aktiviteter på samme “bord”. De er designet således fordi katten har brug for hurtigere spil, og gerne mange forskellige, for at de ikke kommer til at kede sig.

Aktivitetsspil til katte er ofte lavet i plastik da mange katte er meget glade for vådfoder. Når spillet er lavet i plastik kan man lægge vådfoder i, hvorefter du let kan vaske den ren, så der ikke ligger gammel mad i til næste gang.

Aktivitetsbolde til katten

Vidste du at du kan købe aktivitetsbolde, hvor du kan putte godbidder eller foder i, så din kat skal gøre en indsats for at få en belønning?

Der findes i dag mange sjove og interessante aktivitetsbolde til katte. Det er vigtigt at du starter med en meget let bold, så det er nemt for din kat at opnå succes med at få godbidder ud af bolden. Herefter kan du købe bolde med labyrinter eller andre forhindringer, så katten skal arbejde mere med aktivitetsbolden før at godbidderne kommer ud.

Når du bruger en aktivitetsbold er det vigtigt at godbidderne er lækre og noget som katten gerne vil have fat i.

Har du flere spørgsmål om hvor meget skal man lege med sin kat, så kontakt os!

Relaterede varer

Similar Posts