Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Lav selv aktivitetslegetøj til katten

Du kan nemt lave dit eget aktivitetslegetøj til katten. Det er utrolig sjovt for katten at blive udfordret og det er dejligt for dig som katteejer at opleve, at du får en kat som bliver endnu mere aktiv og glad.

Sådan laver du et aktivitetsspil til din kat

 1. Find en tom skotøjsæske eller tilsvarende lille papkasse
 2. Sæt tape omkring kassen, så den ikke kan gå op
 3. Skær nogle runde huller i kassen, gerne flere steder.
  • Hullet skal være så stort at katten kan få sin pote ind, men ikke sit hoved
 4. Læg nu 1-3 stk. legetøj i kassen fx bolde, pels mus eller hvad din kat nu elsker
 5. Læg også nogle lækre godbidder* i kassen 

Nu har du et aktivitetsspil til din kat.

* Godbidderne kan skiftes ud med foder, når katten kender legen.

Forberedelse inden legen starter

 1. Fjern kattens foder, gerne et par timer forinden så du har dens interesse
 2. Læg aktivitetslegetøjet ned mens katten ser på, vis selv interesse for legetøjet
 3. Få vagt kattens interesse - evt. ved at føre en drillepind gennem, som katten så fanger igennem hullerne i kassen
 4. Nu burde katte have opdaget legetøjet og få interesse for den, ellers vent til den bliver sulten og læg dens foder ind i kassen.

Tip: Når katten aldrig har prøvet legetøjet før, skal der være mange huller.  Når katten bliver ”ekspert”, kan du lave en ny med færre huller, da det øger sværhedsgraden.

Hvis du ikke har mod på selv at gå i gang med at lave aktivitetsspil og legetøj til katten, så finder du utrolig mange sjove aktivitetsspil og andet kattelegetøj, som din kat vil elske i vores sortiment.

Derfor skal du lege med din kat

Det er utroligt vigtig at du sørger for din kat bliver aktiveret gennem leg. Det skal de fordi katte, som ikke bliver stimuleret og aktiveret, vil kede sig og det kan resultere i at de får adfærdsproblemer og/eller blive overvægtige - og så kan de få problemer med hårboller, da de vil bruge mere tid på at slikke sig selv.

Hvis katten får adfærdsproblemer kan det resultere i udadreagerende adfærd, som eksempelvis urinering, kradsning på møbler og ting i hjemmet og overdreven mijaven. Men nogle katte kan også blive mere stille, indelukket og kan helt stoppe med at søge social kontakt.

Hvis du aldrig har leget med katten før...

Du kommer langt med tålmodighed, når du skal introducere din kat til noget nyt. Hvis du aldrig har leget med din kat før, skal du ikke forvente at katten forstår hvad der skal foregå, og du kan risikere at katten ikke virker interesseret i legen. Hvis din kat virker uinteresseret, skyldes det at den har brug for lige at se det hele lidt an først.

Du må aldrig give op i dit forsøg på at lege med din kat, men giv et nyt forsøg igen og igen i løbet af de næste par dage. Det kan være en god ide at have lidt forskellige stykker legetøj klar som I kan afprøve. Du kan også prøve at pirre katten lidt med en drillepind eller et stykke kylling i snor. Hvis kattet fortsat ikke viser interesse, kan du prøve at fjerne dens foder, så den bliver lidt sulten. Det kan vække dens jagtinstinkt, og det kan give din kat mere lyst til at blive aktiveret - især hvis der falder lidt af imens i form af kattefoder, eller godbidder.

Hvor længe skal katten stimuleres?

Når du leger med din kat behøver det ikke være i timevis, fordi katten er en hurtig jæger. Hvis katten skulle fange sin egen føde i naturen, bruger katten hele 200 jagtforsøg på én dag, for at kunne fange mus nok til at blive mæt. Alle disse jagtforsøg er med højt aktivitetsniveau, men inden for en kort tidsperiode.

Det er også derfor at katte elsker hurtige bevægelser samt at snige og ligge på lur. Det ligger i dens natur at snige sig ind på sit bytte for at spæne af sted og fange det eller se det slippe væk, for så at prøve igen og igen.

Hvordan skal jeg lege med min kat?

Hvis du vil gøre legen sjov for din kat kan du efterligne kattens naturlige jagt, da katten vil nyde denne form for aktivitet. Dette kan du opnå ved at bruge en drillepind, her har du både rækkeviden til at "drille" højt oppe eller langt nede - og så slipper du for at få hænderne kradset til blods, når katten fanger sit bytte. Det er sjovt for katten hvis man har mange forskellige drillepinde og så kan man også fastholde katten i legen i længer tid.

Der findes i dag også flere forskellige elektroniske kattelegetøj, som de fleste katte synes er utrolig underholdende. Her behøver du ikke selv at deltage i legen. Et elektronisk kattelegetøj kan eksempelvis være en mus der fiser hen over gulvet eller en drillepind som selv bevæger sig.

Katte kan også godt underholde sig selv med leg. Har den en legetøjsmus, bolde eller andet kattelegetøj kan den godt finde underholdning i legetøjet alene. Det kan dog hurtigt blive kedeligt for nogle katte, hvis der ikke er nogen der i ny og næ gider kaste legetøj og bolde af sted hen over gulvet.

Når man leger med katten får katten både brugt sin krop og sin hjerne. Det skaber en mere selvsikker kat som kan håndtere flere ting fx forandringer og andre dyr. Katte der leger meget bliver desuden ofte ikke så tykke og får heller ikke samme problemer med hårboller.

Er der forskel på hvordan jeg leger med en voksen kat og en killing?

Du skal altid tage hensyn til kattens alder, når du vil aktivere den. Ved en ældre kat, bør aktivitetsniveauet være mindre vildt. Så katten laver færre krumspring, der kan resultere i at katten træder forkert eller forstrækker noget. En killing bør du udfordre, men ikke mere end hvad den er klar til, da killinger har svært ved selv at sige stop. Hvis legen bliver for vild kan du risikere at killingen bruger sine muskler forkert og det skal du selvfølgelig undgå, fordi killinger er i vækst og dens muskler og knogler ikke er færdigudviklet.

Vi anbefaler at du leger og aktiverer din kat på forskellige måder igennem hele livet, så du sikrer at katten bedst muligt bliver stimuleret og holdes aktiv.