Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pasning af kæle mus

Pasning af din mus        
Skrevet af: Amalie Knudsen (muse ejer)
                                                                                                            
Der er to slags mus, den ene slags mus bor i naturen og nogle gange i vores huset(ufrivilligt), og så er der den anden slags som holdes som kæledyr også kaldet Showmus. 
Jeg har selv to showmus og jeg har derigennem fået en masse viden omkring mus  som jeg gerne vil give videre til andre kommende muse-ejere. Derfor laver jeg en artikel om disse små søde pelsdyr. Men det er jo ikke alle der kan lide mus, det må man respektere som muse-ejer fordi det er ikke alle som elsker dem lige så højt som en selv.

 


Lad os starte med det vigtigste som alle skal bruge nemlig et bur.
størrelser og indretning af bur: Det er vigtigt som muse-ejer at have plads til sine mus, fordi selvom det er små dyr, så skal de bruge meget plads. Mus ude i naturen meget aktive og løber meget rundt på et stort areal. Derfor er det vigtigt at have så stort bur som muligt. Mus er flokdyr og det anbefales at holde hunner sammen med min. 2-3 mus. Hanner holdes alene da de godt kan finde på at slås.
Så størrelsen på et bur til 2-3 mus skal mindst være 80x40 cm i bundeareal, men gerne størrer. For hver mus efter 3stk skal du fordoble 20% af 80x40, eller større. Hvis du har en dreng skal den også have 80x40. Det er dog stadig bedst med et stører bundareal. Selvom det kun er en mus så har drengene brug for et stort territorium.  
   
Et træ bur er ikke rigtig godt fordi at det suger tis og er svært at rense. De kan også gnave igennem det og slippe fri. Et bur med plastik bund og ståltråd er godt. Bunden skal helst værre ca. 6cm så der kan komme bund-fyld i uden at de kan skubbe det ud over kanten. Nogle bruger også et akvarie som bur – her skal man være opmærksom på at det hurtigt kan blive meget fugtigt, hvilket ikke er sundt for dyret.  

 

Indretning af bur til mus

Det er vigtigt at have en masse steder at dine mus kan gemme sig i fx et lille hus, men det kan også være træstammer o.l. her er to eksempler på huse
  
Det er også vigtigt at give dem noget at klatre på - klik her for at se mulighederne 
Når musen klatre så styrkes dens muskler og dens koordination og den får samtidigt massere af motion så den ikke bliver for tyk. Du kan med fordel gemme dens mad/snak på klatreplatforme.


    
Mus er en gnaver og de har brug for ting til at gnave i. Det er godt med materialer som er naturligt som træ, nødder med skal, kogler, Bomuldshylstre – varier gerne udvalget, det giver mere udfordring. De bruger ting at gnave i til deres tænder for at holde en god sundhed i munden, lidt ligesom vi bruger en tandbørste. Det kan også være en træstamme ting der er hult som de også kan bruge som rør at gå i. Her er nogle eksempler:
     
Du kan også anvende køkken ruller som de kan lave redde af, samtidigt med at de får brugt noget energi.

 

Vandskål, drikkeflaske og foderskål
Din mus skal også have vand og mad. Her vil jeg anbefale en tung skål i keramik og vand skål eller vanddrikkeflaske.  Der er en lille debat om man skal bruge vand drikkeflaske eller en vand skål, jeg bruger begge dele, men mine mus foretrækker en vand skål. 
Jeg foretrækker selv at bruge en skål fordi det er mest naturligt for musen da de i naturen drikker fra åer, søer og vandpytter.  Når du bruger en skål vil de blive fyldt med ting fra buret så den skal rensens dagligt.

 

En drikkeflaske efterligner deres natur når de drikker fra et blad, men det er vigtigt at den sidder i en korrekt højde for at undgå nakkeskader. 

 

Løbehjul

Den sidste ting der er meget nødvendig, er et hjul hvor de kan løbe i som motion. 
Men dette hjul må ikke være for lille ellers ender din mus med at have en skæv ryg og muligvis ondt i nakken og det er ikke rart for din mus. Så man skal sørge for den rigtige størrelse hjul til dem, og for din egen skyld hvis musene er på dit værelse eller i stuen så køb en silent spinner så dig og din familie ikke skal høre på dem løbe i et hjul der knirker.
Størrelsen af hjulet er større end man skulle tro fordi deres hale skal næsten være helt udstrakt, så du skal ca. bruge et hjul med en diameter på min. 12 cm i diameter.


De hjul jeg anbefaler er: silent spinner og Trixie løbehjul. Lige nu bruger jeg Trixie løbehjul Ø28cm som er meget godt fordi det er så stort. Det kan stå på jorden eller hænges i tremmerne, men det larmer lidt mere end en silent spinner (fra mine mening) 

Jeg håber at du har lært noget om hvordan du kan gøre dine mus behov bedre eller starte med et dejligt bur det var det for størrelser og indretning af bur. Nu hvor vi har gået gennem det vigtigste vil vi negynde på hvordan du får din mus til at blive tam og at kende dig og andre mennesker – Du kan læse min næste artikel omkring hvordan du gør dine mus tamme her på siden.