Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Når hunden skal holdes i ro

Hvordan kan jeg holde hunden i ro?

Enhver hund, som ikke må gå ture eller løbe, skal stadig aktiveres og stimuleres. Dette kan virke som en umulig opgave, men læs med her og få tips til at have en glad hund - i ro.

Alle hunde kan komme ud for ulykker, vrid, eller andet, som er skyld i at hunden skal holdes i ro. Drejer perioden sig om enkelte dage, er udfordringen for ejer ikke så stor. Et par dage uden lange gåture er ikke det værste der kan ske. Drejer perioden sig derimod om uger eller måneder, går det pludselig hen og bliver en ret stor udfordring for ejer. 
For selvom hunden af fysiske grunde ikke kan komme ud og bruge energi, betyder det ikke at den ikke har behov for at bruge sin energi. Tværtimod, så har hunden stadig brug for at bruge sine sanser og sin hjerne.

Stimulér hundens hjerne med problemløsning

En god måde at få stimuleret hundens hjerne er ved at lave opgaver til den, som den selv skal løse. Dette kan gøres med købte ting til aktivering, men også med ting som du har derhjemme i forvejen. Jeg vil her gennemgå lidt af begge dele.
Husk, at kun du ved hvad din hund fejler og brug kun de punkter, som hundens krop kan holde til uden at blive overbelastet i forhold til dens skade.

Problemløsning med flydende og synkende godbidder

 • Find en bøtte eller et ildfast fad, som ikke er særligt dybt. Kom vand i og kom derefter godbidder i som flyder (du må prøve dig frem, med de godbidder du har hjemme)
 • Lad nu hunden selv fiske godbidderne op.
 • Når den er blevet god til det, kan du udvide legen til både at komme godbidder i som flyder OG som synker, så hunden skal lære at dykke med næsen for at få fat i dem.
 • Det sviner en del, så husk at lægge håndklæde under hvis du laver legen indendørs.

Bonusinfo: Denne leg lærer hunden at dykke snuden under vand.

Problemløsning med bøtter, madkasser, gryder mm.

Diverse bøtter, skåle, madkasser mm. kan vendes på hovedet med godbidder under, så hunden skal flytte på tingene for at få sin godbid.
Ved denne øvelse er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Her er et par eksempler på hvordan du kan lade hunden løse opgaven:

 • Kom en godbid i en gryde med låg på. Hunden skal nu fjerne låget for at få godbidden. Larmen er et plus, da det er med til at vænne hunden til forskellige lyde.
 • Put et løst låg hen over madkassen med godbidder, så hunden igen skal fjerne låget.
 • Kombinér evt. med papkasser og papirkugler
 • Når hunden er lidt øvet, brug gerne flade genstande, såsom låg eller pander. De er sværere for hunden at få løftet.

Vær OBS på at nogle af tingene kan gå i stykker eller få bide- og kradsemærker, så brug ikke dine yndlingsting til dette.

Nosework i legetøjskassen

Har din hund også sine legesager et bestemt sted? F.eks. i en kasse? Så kan du sagtens bruge kassen til mentalstimulering også. Gem godbidder nede blandt legetøjet, i siderne og evt. inde i noget af legetøjet, hvis det kan lade sig gøre. Lad hunden søge kassen igennem, tage sit legetøj ud og arbejde for at finde godbidderne.

Problemløsning med papirkugler, toiletruller og papkasser:

En anden sjov måde at aktivere hunden på, er at lade den rive rundt i en masse sammenkrøllet avispapir med godbidder/foder i. 
Papkasser er også gode at bruge, f.eks. fra morgenmad eller Knorr-sauce. Faktisk smider vi mange kasser ud, som sagtens kan genbruges til hundeleg og mentalstimulering.
Det samme gælder tomme toilet- og køkkenruller.
Jo bedre din hund bliver til at løse opgaverne, jo sværere kan du gøre dem: Find en større kasse og kom både papirkugler, mindre kasser mm. i den, så hunden også skal arbejde for at få tingene ud først.

Vær OBS på, at der ikke sidder metalstykker i f.eks. de aviser du bruger.

Problemløsning - Opvaskebalje med tørre blade og godbidder

Efterår eller vinter er en optimal årstid for denne leg. Tag en opvaskebalje og nogle godbidder udenfor. Fyld baljen med tørre blade samt godbidder, så de kommer til at ligge i forskellige lag og ikke blot i bunden af baljen. Hunden skal nu finde frem til godbidderne.

Aktivitetslegetøj med problemløsning

Det er også muligt at købe sig til aktivitetslegetøj og -spil. Disse fås til forskellige priser, sværhedsgrader og udformninger.
Start altid med en let sværhedsgrad og når hunden har lært, hvordan den skal løse udfordringen, kan du give den et spil med højere sværhedsgrad. 

Søge efter godbidder indendørs

Start kun med at gemme godbidder i et enkelt rum og udvid så området til hele huset i takt med, at hunden bliver dygtigere til at bruge næsen.
Godbidderne behøver ikke kun at lægges på gulvet. De kan med fordel lægges i højden også – dog altid en højde hvor hunden kan komme til godbidden (uden risici for ve og vel).


Stimulér hunden med at besøge nye steder

Kan din hund godt gå en lille kilometer, men har fået besked på ikke at løbe eller overanstrenge sig, kan du med fordel tage den med på ture, som stimulerer hjernen, men hvor den ikke skal gøre andet end at gå eller sidde det meste af tiden. 
Husk at kun du ved hvad din hund fejler og besøg kun de steder, hvor hunden ikke overbelastes – og hold samtidig undervejs øje med hunden; måske får den hurtigere ondt end du regner med.

Dyreforretninger:

En god måde at lade hunden bruge sine sanser, er at tage den med i en dyreforretning. Der er både anderledes ting, dufte, mennesker og dyr. Der dufter af foder, godbidder og materialer. 
Tag kun hunden med på hundens præmisser – de fleste hunde kan bruge lang tid i en sådan forretning og bruger gerne længe på at kigge på dyrene osv.
Har du en mindre hund, kan den med fordel sidde i indkøbsvognen på et tæppe, for at skåne kroppen for belastning.

Bondegård:

Spørg en gård i nærheden, om du må komme på besøg med din hund, så den kan se og snuse til køer, får, geder eller hvad de har på gården. Sæt dig evt. i stalden og hold hunden i snor og lad den bruge stort set alle sine sanser. Eller stå blot ved marken og se på dyrene.

Dyrlægen:

Sid I venteværelset og lad din hund se på de andre dyr som kommer og går. Måske er den heldig at få en godbid af en af de ansatte. Samtidig viser du også din hund, at der ikke altid skal ske noget ubehageligt ved dyrlægen.

Rideskole:

Spørg den lokale rideskole om I må komme på besøg. Måske er I endda heldige at hunden må kigge i ridehuset, så den kan se hestene i aktion.

Træn tilvænning når hunden skal holdes i ro

Når nu hunden alligevel skal holdes i ro, er det en oplagt mulighed for at vænne hunden til de ting i hjemmet, som den måske ikke er helt så tryg ved. Et par eksempler kan være:

 • Børstning
 • Pelsklip
 • Negleklip
 • Ørerensning
 • At have sokker/bandage på
 • Støvsuger

Husk at ros og giv hunden godbidder, så den bliver tryg ved situationen og tilvænningen bliver positivt for hunden. Tag små skridt af gangen, så hunden kan følge med.

Rolig hundetræning - med øvelser

Hundetræning behøver ikke nødvendigvis at foregå udenfor og i højt tempo. Du kan sagtens lave stille og rolig træning med din hund indendørs, mens den er mere eller mindre i ro. Her kommer et par øvelser og hvordan du kan indlære dem.
Husk at hunden kun skal gøre øvelsen max 3 gange og så er der pause i minimum 10 minutter.
Husk også at kun du ved hvad din hund fejler og træn kun dét, som hundens krop kan holde til uden at overbelastes.

Øvelse: Er du træt?

I denne øvelse lærer du hunden at lægge hovedet helt ned på jorden, mellem poterne.

 • Når hunden ligger ned, så sæt dig foran den med en godbid.
 • Få den til at kigge på godbidden og før godbidden mod gulvet, lige foran hunden.
 • Hold den dér, indtil hunden lægger hovedet på gulvet (den vil nok først forsøge at slikke godbidden ud eller kradse lidt med poten).
 • Så snart hunden lægger hovedet helt ned på gulvet, giver du godbidden og roser den.
 • Når hunden er ved at forstå at den skal lægge hovedet på gulvet, sætter du kommando på: Sig ”Er du træt?” mens du fører hånden ned mod gulvet.
 • Når hunden er sikker på kommando og øvelsens udførelse, kan du begynde kun at give godbid hver 2. eller 3. gang

Forslag til andre øvelser:

God fornøjelse.