Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hvilken hund skal jeg vælge?

Står du i den herlige situation, at du skal finde ud af hvilken hund der skal være din første? Det kan nemlig være ret svært, at finde ud af hvilken hunderace der passer netop til dig og dit liv, fordi der findes et hav af forskellige hunde. 

Vi prøver at besvare nogle af de spørgsmål, du måske sidder med og vi håber at du finder lige den type hund som passer til dig og din familie. Det er nemlig vigtigt at få en hunderace som matcher familiens krav og vaner.

Hvilken hund skal jeg vælge?

Du skal vælge en hund der passer til dig og din familie, det er vigtigt at man ikke shopper hund med øjende men kigger på racens egenskaber og behov.

Hvis i er en familie hvor i elsker at gå lange tur og være meget aktive så er det vigtigt at i får en hund som kan følge med jer. Omvendt hvis i som familie har det bedst foran sofaen og i haven så er det ikke en god ide at få en jagthund, hyrdehund eller anden type hund som har brug for meget daglig aktivitet.

Du skal også vælge om det skal være en hvalp, voksen eller ældre hund du skal have. Der kan være fordel og ulemper ved alle muligheder.

Hvilken hunderace skal jeg vælge?

Hvis du gerne vil have en hund som hyggehund, bør du vælge en hunderace fra selskabshunderacerne. Disse hunde er lavet til hygge og har ofte ikke brug for meget aktivitet, men dermed ikke sagt at den ikke gerne vil ud at træne og lave andre ting sammen med dig. Der findes både korthårede, langhårede og store og små hunde i denne gruppe.

Hvis du gerne vil have en hund at gå på jagt med så bør du vælge en hunderacer fra jagthundegruppen. Der findes hunde i denne gruppe i alle størrelser.

Hvis du gerne vil træne meget med din hund og være fysisk aktiv løbe/cykel så er det vigtigt du finder en hunderace som elsker at bevæge sig om som også kan udholde længere tids motion dagligt.

Hvilken hunderacer passer til mig?

Der er forskellige spørgsmål som du bør stille dig selv inden du skal ud at kigge på hund, for at du finder det rigtige match. Det er både hvad angår temperament men også hvor meget tid du vil bruge på fx pelspleje.

Hvor aktiv er jeg/min familie? 

Hvad skal hunden bruges til? Hundetræning, sporarbejde, jagttræning, agility eller noget helt andet

Hvor stort er mit hus/lejlighed? Er det tilrådeligt med en stor eller lille hund

Hvor meget tid har jeg om dagen til hunden? Har jeg tid til lange gå ture, træning, pelspleje

Hvor meget må hunden koste om måneden? Store hunde koster mere at have da de spiser mere mad, og de ting de skal have skal være større og koster derved mere end til små hunde.

Skal det være en social eller mindre social hund? Nogle hunde egner sig bedre til familiehund og andre er bedre til mindre familier uden børn.

Race hund? Hvis du køber en ren race hund(med stamtavle ) så er du sikker på at du får det temperament og størrelse som du ønsker. Hvis du køber en hund som ikke har en stamtavle så kan du ikke være sikker på hvilke to hunde der er mor og far. Nogle vælge en blandingshund eller designer hund ud fra at man tror de er sundere end race hunde, men det er ofte ikke tilfældet da opdrætter af blandinger ikke kender forfædrene og derved ikke ved om der er sygdomme i hundens familie og ved at blande hunde kan man også risiker at hunden får et dårligt temperament hvis racerne ikke passer godt sammen.

Skriv alle svarene på disse spørgsmål ned og måske kan du selv komme på endnu flere.

Nu er du klar til af finde den hund der passer bedst til dig.

Når du kommer ud og kigger på hvalpen så vær kritisk for alle hvalpe er søde, men den hund du vælger skal passer til dig og din familie da du vil have hunden i mange år.

Der er mange som kommer til at købe en hvalp på en "hvalpefabrik" eller ulovligt importerede hvalpe fordi man gerne vil redde hvalpen og give den et godt liv. Hvilket også er rigtig sødt, men den man hjælper meste er sælgener som så nu kan importere 2-3 nye hvalpe som så også får et dårlig liv.

Det kan også være svært at sige nej tak når man mødes med sælger på en parkeringsplads og de står klar med hvalpen og børnene sidder på bagsædet og alle er spændte på at komme hjem med hvalpen. Så kig altid selv alene uden børn første gang- hvor du kigger på opdrætteren og får en god snak. Her finde du ud af om det er denne opdrætter du ønsker at købe hvalp af, og hvis du føler dig presset til at tage hvalpen med hjem med det samme så tag lige en tænke pause.

 

Læs mere om udvalgte hunderacer