Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hunderacer

Det er blevet nemmere end nogensinde at købe hund og der findes et utal af hunderacer.

Læs herunder raceportrætter om udvalgte hunderacer: deres behov, temperament, pelspleje og generelle karakteristika.

Australian Shepherd

Australian Shepherd, også kendt som Aussie eller Aus, er en alsidig hyrde- og gårdhund. Trods navnet, stammer racen faktisk fra USA. Det er en aktiv, mellemstor og intelligent hund - men også mild og trofast af natur.

De knytter sig utrolig stærkt til sin ejer samt familie, det blev i gamle dage benyttet flittigt, hvor racen beskyttede børnene i hjemmet som var alene, mens forældrene arbejdede ude på gården.

Aussie-hunde er fantastiske til disciplinerne agility, lydighed og hyrdning inden for hundesporten. De er også dygtige til frisbee og bruges også som redningshunde. De er lærenemme og særdeles udholdende. Racen kræver derfor meget aktivitet og motion, ellers er der høj sandsynlighed for at den finder på egne måder at underholde sig selv, og det er sjældent måder man som hundeejer, ønsker hunden finder på.

Racen har mellemlang vandafvisende pels, det gør at pelsen holder den tør i regn og sne. Den kræver minimum ugentlig børstning, for at forhindre filtre i pelsen, som kan være utrolig ubehageligt og smertefuldt for hunden.

Alder: op til 13-15 år
Højde:
 46-52 cm
Vægt
: 16-32 kg

Den fødes både stumphalet og med almindelig længde hale og findes i mange farver, hvoraf de mest almindelige er:

  • Blue merle
  • Rød Merle
  • Sort Tri
  • Rød Tri

Beagle

 

Beaglen er den mindste af støverracerne og kendes let på sin muntert rejste hale og sit gode humør. Beaglen har ligeledes en meget harmonisk kropsbygning. Racen er oprindeligt avlet til kanin- og harejagt og er derfor også en race, der kan finde på at strejfe, hvis den ikke holdes i snor eller bag hegn i haven.

Beaglen er en kærlig, intelligent og energisk jagthund, der trives bedst i en aktiv familie. Beaglen er en meget selskabelig race, som hvis den efterlades alene uden træning, kan hyle, gø og i værste fald være destruktiv i hjemmet. De er også kendt for at være en race, som gør ekstremt meget.

De skal have rigeligt med motion og bør aktives gennem lydighedstræning, agility, flyball eller sportræning. Racen kan være svær at træne og kan til tider opleves stædig. 

Beaglen er meget venlig, og er derfor ikke en race du kan forvente vil vogte hjemmet. Den vil sandsynligvis gø af en ubuden gæst, men oftest vil de ikke gøre mere end dette, med logrende hale.

Den korte pels kræver ikke meget pleje, og er derfor meget nem at passe.

Alder: Op til 12-15 år
Højde:
33-40 cm 
Vægt: 10-20 kg

Beaglen findes i alle anerkendte hound farver, undtagen leverbrun. Halespidsen skal være hvid.

Berner Sennenhund

Hanner 64-70 cm.
Tæver 58-66 cm.
 
Berner Sennenhund bør være sort i grundfarven med  brunrøde aftegninger på kinderne og over øjnene, på alle 4 ben og på brystet. En hvid, sammenhængende aftegning over strube og bryst. Hvide poter og hvid halespids er ønskeligt.
 
Berner Sennenhund er en særdeles populær familiehund. I de senere år er den også blevet brugt som trækhund, hvilket er i overensstemmelse med dens oprindelige funktion.
 
Berner Sennenhunden er særdeles kærlig, rolig, godmodig og trofast. Den er generelt venlig over for fremmed og er meget toldmodig med børn. Den holder af lange gåture, men kan godt nøjes med mindre.
Pelsen skal jævnligt gennembørstes.  

Bokser 

Hanner 57-63 cm over 30 kg.
Tæver 53-59 cm omkring 25 kg.
 
Bokseren findes i Gul eller brindlet med sort maske.
 
Bokseren er en meget kærlig og legesyg race, der modnes langsomt. Den vil længere en andre hunde udvise hvalpeagtig adfærd. Bokseren er en stærk hund, der behøver en venlig men bestemt opdragelse.
Bokseren er venlig, intelligent og imødekommende. Den er glad for børn og elsker selskab. Det er en effektiv og stærk vagthund. Bokseren er ligeledes en fremragende brugshund.
Bokseren behøver på grund af sit høje aktivitetsniveau en del motion.
Pelsen kræver til gengæld ikke megen pleje.

Border Collie

Hanner ca 53 cm
Tæver lidt mindre
 
En mangfoldighed af farver er tilladt.
 
Border collien er en fremragende hyrdehund. Men bruges også til alle mulige typer hundesport. Både Agility, lydighed og meget andet.
Der er tale om en utrættelig arbejdshund som vil elske at være sammen med sin familie hele dagen.
Border collien er en særdeles intelligent, venlig og glad hund.
Den bør kun ejes af mennesker, der er villige til at lægge tilstrækkeligt tid i arbejdet med hunden. Den skal dagligt have afløb for sin store energi og bør trænes aktivt flere gange om ugen.
Pelsen kræver ikke den store plejer.

Cairn Terrier

Størrelse: 28-31 cm. 6-7,5 kg.
 
Farver: Creme, hvede, rød, grå, næsten sort, samt brindlet i disse farver.
 
Cairn Terrieren er en dejlig følgesvend for den aktive familie, men kan også trives hos ældre mennesker. Den er glad for børn og er altid oplagt til leg.
Cairn Terrieren har i årevis konkurreret med west highland terrieren om at være den mest populære terrierrace i Danmark. Dens store popularitets skyldes et ukompliceret og gladt væsen kombineret med en praktisk størrelse og en evne til at tilpasse sig i langt de fleste familier. Cairn Terrieren er sjældent i dårligt humør og er en dejlig følgesvend for både børn og ældre. Pelsen skal børstes jævnligt og trimmes ca. 4 gange årligt.  

Cavalier King Charles Spaniel

Begge køn: 5,4-8 kg.
 
Farver: Black and Tan, ensfarvet rød (ruby), sort, hvid og tan (tricolour), hvid med røde aftegninger (blenheim)
 
Cavalier King Charles Spaniel er en hund med mange af de kvaliteter man har brug for i en familiehund. Det er derfor ikke uden grund, at den er blandt Danmarks mest populære hunderace.
Cavalier King Charles Spaniel er en meget fin selskabs – og familiehund, der kombinere et venligt og blidt sind med stor legelyst og godt humør.
Pelsen skal hyppigt børstes men ikke trimmes.

Chihuahua

Vægt mellem 500 g og 3 kg.
En vægt mellem 1 og 2 kg foretrækkes. Hunde over 3 kg vil blive diskvalificeret.
 
Farver: Alle farver i alle mulige nuancer og kombinationer er tilladt. Den findes både som kort og langhåret.
 
Chihuahua regnes for at være den mindste hunderace.
Chihuahuaèn er en selskabshund. En lille kvik, glad og modig hund. Man skal ikke tage fejl af denne lille hund. Den har en kæmpe personlighed og hvis ikke den bliver opdraget rigtigt kan den meget nemt ende med at bestemme det hele i huset. 
En chihuahua passer ind i alle miljøer, og egner sig særdeles godt i lejligheder eller på mindre plads.

Cocker Spaniel

Hanner 39-41 cm 12,5-14,5kg.
Tæver 38-39 cm 12,5-14,5 kg.
 
Cocker Spaniel findes i adskillige farver, herunder rød, sort, lever og kombinationer heraf. Tan-farvede aftegninger er tilladte hos sorte, lever og flerfarvede hunde. Hos ensfarvede hunde er hvid brystplet tilladt.
 
Cocker spaniel blev i racens unge dage ofte brugt til jagt på skovsneppe, der på engelsk hedder wood-cock. Der af tilnavnet Cocker.
Cocker Spanielen er en dejlig, glad familiehund, der knytter sig tæt til sin familie. Den er aktiv og intelligent og bør motioneres i henhold til det. Cockeren er let at træne og egner sig udover jagt vældig fint til agility og sporarbejde.
Pelsen kræver en hyppig gennembørstning og skal trimmes jævnligt.

Dalmatiner

Hanner: 56-61 cm. 27-32 kg
Tæver: 54-59 cm. 24-29 kg.
 
Farver: Grundfarven er hvid med sorte eller brune pletter. Pletterne må ikke flyde sammen og skal være så jævnt fordelt som muligt. Pletter på benene, hovedet og halen skal være mindre end på kroppen.
Næsen skal på de sortplettede være sort, men på de brunplettede  skal den være brun.
 
Dalmatineren er en venlig og udadvendt hund, der er i stand til at opretholde et højt tempo i lang tid. Racen skal være uden tegn på aggression eller nervøsitet.
Dalmatineren er en kærlig, udadvendt og energisk hund, der med tilstrækkelig aktivering er en fremragende familiehund, der har brug for at være tæt med sin familie.
Den behøver masser af motion og en daglig børstetur. Dalmatineren har et intelligent og venligt væsen og fungere fint i rollen som vagthund.

Dansk-Svensk Gårdhund

Idealhøjde for hanner: 34-37 cm +/- 2cm.
Idealhøjde for tæver: 32-35 cm. +/- 2 cm.
 
Farver: Hvid farve skal være dominerende. Aftegninger ses i form af ens- eller flerfarvede pletter i forskellige kombinationer.
Den dansk-svenske gårdhund er aktiv og intelligent og var ofte medspiller hos klovnene i de omrejsende cirkusforestillinger.
Den dansk-svenske gårdhund er en glad, munter og aktiv lille hund, der er særdeles velegnet som familiehund, hvis den får fornuftig med motion og opmærksomhed. Den er hurtig, lærenem og samarbejdsvillig og har et naturlig talent for agility. Den er vagtsom, men let at opdrage. Dens pels kræver ikke den store pleje.

Fransk Bulldog

Vægten bør ikke være under 8 kg. eller over 14 kg. for en bulldog i god kondition.
Højden skal være proportioneret efter vægten.
 
Farver:   * Fawn: (brindlet eller ikke brindlet): Helfarvet eller med små hvide aftegninger.
              * Brindlet: Brindlet fawn med middelstore eller store, hvide aftegninger.
              * Broget: Brindlet fawn med meget store, hvide aftegninger.
Alle nuancer af fawn er tilladt, fra rødlig til lys brun (cafe` au lait).
Helt hvide hunde klassificeres som “Brogede”.

Golden retriever

Forventet skulderhøjde for hanner 56-61 cm, for tæver 51-56 cm
 
Golden Retriever findes i følgende farver:
Alle nuancer af gylden eller creme, hverken rød eller mahognifarvet. Nogle få, hvide har på brystet er tilladt.
 
Den typiske Golden Retriever er en smuk hund lige velegnet til jagthund, såvel som familiehund.
Golden Retriever er en venlig mild og intelligent hund.
Racen er meget populær som familiehund pga. den milde væsen og blide temperament egner den sig også godt i familier med børn.
Golden Retriever kan trænes både til lydighed og jagt. Den kræver ikke en erfaren hundefører og vil derfor være et godt bud på en hund til første gangs hundeejere.

Gravhunde

Standard: Brystomfang over 35 cm, max 9 kg.
Dværg: Brystomfang over 30 indtil 35 cm
Miniature: Brystomfang indtil 30 cm.
 
Farver:
Kort og langhåret: Rød, rødgul, gul med eller uden sorte hårspidser. Sort eller brun med lysere aftegninger.
Ru håret: Lys til mørk vildsvinefarvet. Som kort og langhåret.
 
Gravhunden som findes i både kort-lang- og ruhåret ig i 3 forskellige størrelser er i alle varianter en hund med et muntert sind og tilpasser sig let livet i en familie.
En gravhund er en festlig, kærlig og selvstændig hund, der behøver en moderat mængde motion og begrænset pelspleje.
Den er modig, intelligent og har en overraskende høj gøen for sin størrelse.

Irsk Setter

Hanner 58-67 cm
Tæver 55-62 cm.
 
Den Irske Setter findes i varm kastaniebrun uden antydning af sort. Hvidt på strube, bryst og tæer er tilladt. En lille hvid stjerne eller en smal blis i panden er også tilladt.
 
Den irske Setter er en fremragende jagthund, der tager stand under jagten, præcis som de øvrige stående jagthunde.
Den Irske Setter er en glad. Aktiv og børnevenlig hund, der sætter stor pris på sin familie. Den kan undertiden være lidt af en udfordring at træne, da den har en tendens til at være stædig og hurtig kommer til at kede sig. Unghundene modnes langsomt og kan kræve lidt opdragelse for at fungere i familien. Den skal motioneres rigeligt for at komme af med sin energi.
Pelsen skal gennembørstes jævnligt for ikke at filtre.

Jack Russel Terrier

Begge køn: 25-30 cm.
 
Farver: Hvid, Hvid med få aftegninger.
 
Jack Russel Terrieren er skabt til rævejagt, hvilket den er super effektiv til. Den har et højt energiniveau og kræver meget motion og beskæftigelse. Jack Russel Terrieren kræver en fornuftig og konsekvent opdragelse, for at kunne fungere i en familie.
Jack Russel Terrieren kan også med den rette træning og motivation blive en fantastisk agility hund. Den er nemlig super hurtig.
Pelsen kræver ikke meget pleje.

Labrador

Forventet skulderhøjde for hanner 56-57 cm. for tæver 54-56 cm.
 
Labrador findes i følgende farver:
Ensfarvet sort, gul eller brun (lever- eller chokoladebrun).
Den gule farve spænder fra lys
Flødefarvet til ræverød.
En lille, hvid brystplet er tilladt.
 
Labrador er en af de mest populære familiehunde. Racen fungerer i de fleste miljøer, og familier både med og uden børn.
Labradoren er lærenem og nem at træne med, også for den mindre erfarne hundeejer.
 
Uanset på hvilket niveau, man ønsker hunden skal fungere, er det nødvendigt at motivere og opdrage en Labrador, i overensstemmelse med dens medfødte egenskaber og evner.
Netop for de labradoren som jagthund, fremavlede egenskaber, om samarbejde og ønsket om at behage sin fører, gør den til en skattet og let omgængelig familiehund. Labradoren er ikke en vagthund, den er blid og venlig overfor alle store som små, og den deler gerne alt, også sølvtøjet, med den som den møder på sin vej.

Mops

Højde er max 30 cm. I skulderhøjde. Vægt fra 7,5 kg. Til 10,5 kg.
 
Farver: fawn, abricot, sort, i sjældne tilfælde Silver, med sort maske og ører, en sort ål(stribe) ned ad ryggen.  
 
Mopser er sociale, legesyge, intelligente og charmerende små hunde. Mops kan have en tendens til at snorke.
Mopser kommer for det meste godt ud af det med andre kæledyr og mennesker, men fortrækker sin ejers selskab.
De er sjældent aggressive, hverken overfor mennesker eller andre hunde, dog kan flere af dem gø meget når der kommer fremmede.
Da racen er meget social, er alene hjemme træning meget vigtig hvis de skal lære at stå på egne ben. Generelt er mopsen en lille nysgerrig hund, der elsker opmærksomhed og gerne følger sin ejer fra rum til rum og sidder i sin ejers skød eller ligger ved fødderne.
De er ofte meget samarbejdsvillige hunde, der især elsker at lære kunstner.
Agility og balanceøvelser er som regel utrolig god aktivering for disse hunde.

Rhodesian Ridgeback

Hannner 63-69 cm ca 36,5 kg.
Tæver 61-66 cm ca 32 kg.
 
Rhodesian Ridgeback findes i Lys hvedefarvet til rød hvedefarvet. Lidt hvidt på bryst og tæer er tilladt.
 
Rhodesian Ridgeback stammer fra det sydlige Afrika. Racen var på et tidspunkt bedre kendt som løvehunden, da dens mod og stryke gjorde den i stand til at hamle op med de stærke og hurtige kattedyr.
Ridgebacken er kendt for sin omvendte stribe hår (rid`gen) på ryggen.
 
Rhodesian Ridgeback er en venlig, rolig og selvstændig hund. Den holder af at være en del af en aktiv familie. Den har brug for at få afløb for din energi.
Pelsen kræver minimal pleje.

Schæferhund

Forventet skulderhøjde for hanner er 60-65 cm. og for tæver 55-60 cm
 
Schæferhunden findes i følgende farver:
Gul-rød med sort nakke, ryg og overside af halen eller sort med tanfarvede aftegninger, ensfarvet sort eller grå.
 
Schæferhunden er en af de mest populære hunderacer, ikke blot i Danmark, men i hele Europa. Schæferhunden som oprindeligt er en hyrdehund er en meget alsidig race, som bruges til mange forskellige ting. Den egner sig godt i familier med børn.
Der er tale om en meget trænbar hunderace. Men også en hund der kræver noget motion.
En schæferhund er en meget intelligent hund som man nemt kan lære den trick osv. Men det betyder også at den stille krav til dig som hundefører. En schæferhund skal udfordres og arbejde, ellers kommer den nemt til at kede sig.

Shih tzu

Vægt: 4,5-8,1 kg.
Idealvægten: 4,5-7,3 kg.
Højde: Ikke mere end 26,7 cm.
 
Farver: Alle farver er tilladt. Hvis blis i panden og hvid halespids er ønskelig for flerfarvede hunde.
Shih tzuèn kaldes også for krysantemum hunden, idet hårende på hovedet vokser i alle retninger og i modsætning til Ihasa apsoèn ofte bæres opsat med elastik
Shih tzuèns navn er kinesisk og betyder løvehund, og racen mener også at være opstået i Kina.
Denne race er en glad, udadvendt og charmerende klovn. Den er intelligent, aktiv og vågen, og den udgør en dejlig og robust familiehund, der sjældent gør.
Den er levende og atletisk og fuld af selvtillid.
Den pels kræver nogen pleje.

Staffordshire Bull Terrier

Begge køn: 35,5-40,5
Vægt, hanner 12,7-17 kg.
Tæver 11-15,4kg.
 
Farver: Rød, Fawn, Hvid, Sort eller Blå. Alle farver med eller uden hvide aftegninger.
 
Den kærlige og børnevenlige staffordshire bull terrier er i løbet af de senere år blevet en stadig mere populær race herhjemme.
Staffordshire bull terrieren er en særdeles venlig og charmerende hund, der er kendt for sin forkærlighed for børn. Den kræver en konsekvent opdragelse som ung, men er som regel let at træne. Den er relativ stille og gør kun sjældent. Alligevel er den en effektiv vagthund, der sjældent lader ubudne gæster passere.
Pelsen kræver ikke meget pleje.

West Highland White Terrier

Begge køn: ca 28 cm.
 
Farver: Hvid
 
West highland white terrieren menes at være fremavlet som en hvid jagtterrier, der var lettere at skelne fra byttet end de mørkere typer.
Westièn er en venlig, charmerende og lettilgængelig familiehund, der har bevaret en stor del af sin terriersjæl.
Den er livlig, festlig og relativt let at træne.
Pelsen kræver børstning og trimning.