Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kæledyr i bilen - hvad siger loven

Hvad siger lovgivningen?

Der er ingen lov som siger du SKAL have din hund fastspændt når du har den med i bilen. Dog kan du stadigvæk godt få en bøde af politiet, hvis de mener at din hunds færden i bilen kan være til fare for dig eller påvirke din kørsel.

Selvom der ikke findes en egentlig lovgivning om at fastspænde sin hund, så vil vi kraftigt anbefale dig at sørge for din hund kan blive fastspændt, da det kan give fatale skader på din hund, hvis uheldet er ude.

Lad os antage at du kører 50 km/t og du er nødsaget til at lave en brat opbremsning. Du har også din 20 kg hund med, som ikke er fastspændt. Når du skal lave denne bratte opbremsning - Ja, så kan du risikere at få hunden i nakken og med en hund 20 kg, vil den altså ramme dig med en vægt på 480 kg.

Beregn din hunds vægt ved en brat opbremsning på 50 km/t:

  • Din hunds vægt x 24 = vægten hunden vil blive kastet rundt med.
  • Eksempel: Hund på 20 kg (20 x 24 = 480 kg)

Transportmuligheder

Hvis du ønsker at blive klogere på de forskellige løsninger der findes på markedet, når det kommer til at transportere dyr? Vi har gjort det nemt for dig at skabe dig et overblik:

Sikkerhedssele

Der findes specieldesignet sikkerhedsseler til hunde, som sørger for at hunden sidder godt fast i tilfælde af kollision. Hvoraf nogle af disse seler også er crash-testet.

Der findes forskellige måder at sætte sikkerhedsselen fast i bilen, enten i bilens eget sikkerhedssystem eller på sikkerhedsselen. Sikkerhedsselerne er lavet, så de er brede under brystkassen, som sikrer at hunden har et godt stykke polstret stof som tager fra, hvis uheldet sker. Sikkerhedsseler til hunde er også lavet i nylon, som du kender fra de normale sikkerhedsseler i bilen.

Det er meget vigtigt at du ofte tjekker hundens sikkerhedssele for rifter samt slid, og at den kasseres lige så snart der er det mindste slid, rifter eller bid i selen, da det vil svække den. En slidt sele vil ikke kunne fastholde hunden, hvis der sker uheld. Mange hundeejere, måske dig selv, anvender hundens normale sele i bilen, for så må den da sidde fast. Ofte er disse seler bare alt for spinkle og sidder forkert, hvis der sker en opbremsning og kan give mange skader på hunden.

Transportkasse

Du kan vælge at anbringe din hund i en transportkasse, som alt efter størrelse kan placeres i bagagerummet eller på sæderne. Her er det altid vigtigt at du spænder transportkassen fast evt. med bilens sikkerhedssele, så kassen ikke kan rykke sig, hvis der skulle ske et sammenstød. Det er bedst at placere hundens transportkasse sidelæns, da det er sikrest for hunden i forhold til kollisioner. Hvis hundens hoved vender i kørselsretningen er der større risiko for skader på hoved og ryg.

Der findes flere forskellige transportkasser både i plast, stof, metal mm.

Hvis du placerer transportkassen i bagagerummet, så er det vigtigt at den også spændes fast. De fleste biler har kroge i siderne, hvor man kan sætte snore i, så buret står helt fast.

Sikkerhedsgitter

Hvis du gerne vil have hunden i bagagerummet, er et sikkerhedsgitter en god løsning, så hunden ikke kan komme om på bilens passagersæder. Gitteret sættes op mellem bilens passagersæder og bagagerummet. På den måde sikrer du at der ikke kan flyve genstande rundt i bilen. Sikkerhedsgitteret øger også sikkerheden, når du fragter andre ting som kan være til stor fare ved en kollision.

Artiklen er skrevet i september 2021 efter lovningen på det pågældende tidspunkt. Loppetjansen.dk kan ikke gøres ansvarlig selvom anvisningerne er fulgt.