Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Valg af hundefoder

Der findes så ekstremt mange forskellige fodermærker på markedet og det kan gøre det endnu sværere at udvælge det helt rigtige hundefoder. Hos Loppetjansen.dk går vi meget op i at foderet skal passe til den enkelte hund og vi ved jo alle sammen, at ingen hund er ens. Derfor har hundene også forskellige behov, der skal tages hensyn og højde for. 

Du kan kigge på følgende emner, hvis du skal vælge det rigtige foder til din hund:

 • Hvad størrelse har min hund?
 • Er min hund voksen, hvalp eller senior?
 • Særlige behov
 • Min hund lider af foderallergi
 • Test din hunds allergi
 • Kornfrit hundefoder
 • Foder til racehunde

Hvad størrelse har min hund? 

Det er vigtigt at din hund får et foder, som er tilpasset dens størrelse. Der kan nemlig være forskel på om det er en lille eller stor hund. Det har bl.a. noget med foderpillens størrelse, men også den rigtige kombination af ingredienserne. 

Find først ud af hvilken størrelse hund du har, ved at kigge skemaet herunder:

Størrelse normal vægt (voksen)
Lille hund 0,5-10 kg
Mellem hund 11-25 kg
Stor hund +25 kg
Gigant hund +45 kg

Hvornår er min hund voksen?

For at finde ud af hvilket foder din hund skal have, er det vigtigt at finde ud af hvilket livsstadie din hund er i. Hunde har nemlig forskellige behov i de forskellige livsstadier.

Hvalpe har eksempelvis behov for et større kalorieindtag, fordi de er i voksealderen og som regel brænder meget energi af. Voksne hunde har derimod ikke behov for at vokse mere, men de skal stadig opretholde deres idealvægt. Når hunden når til seniorstadiet, bevæger de sig ofte mindre og derfor skal de have et moderat kalorieindtag og ekstra ledpleje, hvilket du finder i det meste seniorfoder.

Brug dette skema, så du ved om du skal vælge hvalpefoder, voksefoder eller seniorfoder til din hund.

Størrelse Hvalp Voksen Senior
Lille 0-10 mdr 10 mdr. – 7 år 8 år+
Mellem 0-12  mdr 1-6 år 7 år+
Stor 0-15 mdr 15 mdr -5 år 6 år+
Gigant 0-24 mdr 2-5 år 6 år+

Særlige behov

Som du nok ved, er alle hunde ikke ens og nogle hunde har nogle helt specielle og specifikke behov, som meget foder heldigvis kan opfylde! Nogle hunde, især store hunde, kan have stor glæde af et foder med ekstra ledpleje, da deres led bliver belastet meget. Andre hunde har konstant problemer med maven og skal derfor have et foder, som er specielt egnet til maveproblemer og som er let fordøjeligt. Hunde med foderallergi skal også have specialkost, for at undgå det der trigger allergien.

Herunder kan du se en række problemer, som tit ses ved mange hunde. Kan du nikke genkendelse til nogle af dem?

 • Dårlig mave eller følsom fordøjelse: Hård eller tynd mave.
 • Ledproblemer: HD, slidgigt eller lign.
 • Hud- eller pelsproblemer: Eksem, rødme tør hud, mat pels.
 • Overvægt eller kastreret/steriliseret: hunden skal tabe sig eller undgå at tage på.
 • Allergi: eksempelvis korn-, protein-, eller tørkostallergi.

Hvis du kan genkende nogle af de symptomer eller problemer, bør du vælge et specielfoder som er målrettet mod problemet så det bliver mindre eller ikke forværres.
Du kan finde mange forskellige specialfoder som kan afhjælpe og nedsætte problemerne. Spørg os gerne til råds, så vi kan finde det foder som passer til din hund.

Min hund har foderallergi

Hvis din hund lider af foderallergi er det vigtigt at finde ud af hvad det er hunden ikke kan tåle, for at du kan vælge det rigtige foder.

 • Er det korn?
 • Er det proteiner?
 • Er det fordi det er tørt?
 • Eller kan det være noget andet?

Test om din hund har allergi

Når du tager hul på en ny pose foder, så giver du ikke hunden andre ting i mindst 3 uger, mens du bruger foderet. Det betyder altså INGEN godbidder, tyggeben og du må heller ikke afprøve ny shampoo, loppemiddel eller andet, som kan forårsage reaktioner.

Skriv ned i en dagbog om problemerne bliver værre eller mindre i denne periode.

Hvis du er tilfreds med resultatet så bliv ved det foder og skift kun, hvis hunden begynder at udvise allergi igen. Hvis hundens allergi bliver værre så prøv noget foder som indeholder andre indholdsstoffer, fx uden korn, kun én proteinkilde eller lignende.

Kornfrit hundefoder

Et kornfrit foder er fremstillet så det hverken indeholder korn eller majs, som hos nogle hunde kan fremkalde allergiske reaktioner. Det kornfrie foder indeholder ofte kartoffel og flere grøntsager, i stedet for korn og majs. Der findes flere slags kornfrie fodertyper og mange forskellige kvaliteter. Ofte vil der i dem af høj kvalitet, indeholde flere slags grøntsager, frugter og urter, og disse har nogle positive egenskaber for hundekroppen.

Foder til racehunde

Du finder i dag en masse foder, som er udviklet til særlige racer, hvor disse fodertyper tager højde for racens tendenser. Disse racespecielle fodervarianter er fremstillet fordi det vidnes at der hos nogle racer er helt racespecifikke behov. Ved at fodre med et hundefoder, som er speciel udviklet til racen, så er du sikret at din hund får dækket dens behov ind gennem foderet. Racefoder kan bruges til både voksne og senior hunde.

Hvis din hund er en blanding, kan du stadig bruge racefoder, hvis du ønsker at give din hund nogle af de fordele, som der er i racefoder. Fx hvis din hund er meget lille, så kan den nyde godt af at få Chihuahuafoder. Men du skal altid vælge foder som passer til hundens vægt. Det vil sige, at en stor blandingshund, ikke skal have Gravhundefoder, da det er forkert til hundens størrelse, her bør man vælge fx Labrador- eller Schæferfoder, hvis man gerne vil fodre racespecifikt.