Flåten er en parasit, som lever i naturen og som du ofte kan støde på, hvis du går tur i skoven, på engen eller andre steder med højt græs og vilde dyr.

Flåten er i dag meget udbredt og de fleste har oplevet, på et eller andet tidspunkt, at hunden eller katten har flåter på sig, når den kommer hjem. De milde vintre er årsagen til at man kan opleve flere flåter på sine dyr og det kan derfor være en god ide at beskytte sig mod flåten.

Det er utroligt vigtigt at man får fjernet flåten med det samme, da den kan smitte med sygdomme som fx borreliose. Udover risiko for smitte med sygdomme, så kan flåten også give irritation i huden som kløe og udslæt. Brug helst en flåttang, når du fjerner flåten, så du er sikker på at få alle flåtens munddele med ud.

Parasitten kan svulme op og blive over 200 gange sin egne størrelse, efterhånden som den suger blod.

Flåtens livscyklus

  • Hunflåten suger blod i ca. 14 dage og lægger herefter op til 6000æg*.
  • Æggene klækkes til larver.
  • Flåtlarven, finder et værtsdyr og suger blod. Det er ofte små dyr som fx mus.
  • Larven udvikler sig til en nymfe, som finder en ny vært, det er lidt større dyr som fx hunde, katte eller harer.
  • Nymfen suger blod af flere omgange, men bliver til sidst så stor at den bliver til en flåt som så kan lægge æg.

Hele cyklussen tager ca. 3 år

Hvilke dyr får flåter?

Flåter kan leve på alle dyr, men den vil igennem sin udvikling gå fra at være på små dyr til at være på større dyr. Flåten skal suge blod for at vokse sig større, dette blod suger den fra sit værtsdyr. Når den er mæt, lader den sig falde af, og når den så bliver sulten igen kravler den op på fx et græsstrå og venter på at der komme noget forbi.

Flåten er så smart indrettet at den kan føle, hvornår der kommer noget levende gennem græsset, således den får hoppet på det rigtige tidspunkt.

Hvornår er flåten aktiv?

Flåten er aktiv fra april til oktober, men den er på sit højeste fra juni til august. Flåten kommer først frem, når det er lunt i vejret og det kan derfor være forskelligt, hvornår flåten kommer rigtig frem.

*kilde Skovflaat.dk

Relaterede varer

Similar Posts